Zand in mest | Voorkom zandkoliek

Bij het uitvoeren van mestonderzoek kom ik regelmatig mestmonsters tegen waar erg veel zand in zit. Natuurlijk meld ik dit altijd aan de eigenaar omdat teveel zand in de darmen gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van je paard. (Zandkoliek!) Maar wist je dat je zelf ook heel makkelijk kunt controleren of jouw paard teveel zand binnenkrijgt? In dit filmpje van het YouTube kanaal Snuitable wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je dit zelf kunt testen. Poepsimpel!

Lees meer »

Het gevaar van ingekapselde bloedworm

Dit filmpje laat zien hoe de cyclus is van de kleine bloedworm en wat de gevaren zijn van ingekapselde rode bloedworm. Het is erg belangrijk om regelmatig mestonderzoek te doen zodat er een goed beeld gevormd kan worden over hoe gevoelig jouw paard hiervoor is.

Lees meer »

Spoelwormen

De spoelworm komt over het algemeen voor bij jonge paarden (tot 3 jaar). Dit wil echter niet zeggen dat volwassen paarden ze niet kunnen krijgen! Paarden met een minder goed werkend immuunsysteem (oudere paarden) kunnen wel degelijk ook een spoelworminfectie krijgen.

Lees meer »

Blind ontwormen

Beeld je eens in: Jouw buurman heeft hoofdpijn en jij niet. Maar jij moet ook een pijnstiller slikken omdat je toevallig naast iemand woont die hoofdpijn heeft. Beetje vreemde situatie toch? Met ontwormen is het eigenlijk precies zo. Waarom zou je de hele kudde ontwormingsmiddel toedienen als er maar 1 daadwerkelijk een worminfectie heeft? Mestonderzoek is perfect om erachter te komen welk dier precies een worminfectie heeft. De voordelen op een rijtje:1. Zo hoef je alleen het dier (of dieren) een ontwormingsmiddel toe te dienen met de worminfectie.2. Je belast de andere dieren niet onnodig met chemische middelen.3. Je werkt resistentie niet in de hand.4. Je belast het milieu niet onnodig. Van een aantal werkzame stoffen in ontwormingsmiddelen is bekend dat ze schadelijk zijn voor het bodemleven. 5. Het onbehandelde dier krijgt de kans om zelf weerstand op te bouwen tegen de wormen.6. Je portemonnee wordt ook minder belast! ;)

Lees meer »

Bloedwormen

De eitjes van de grote en de kleine bloedworm zien er precies hetzelfde uit. Als er bloedwormeitjes in de mest van jouw paard worden waargenomen dan zijn deze meestal afkomstig van de kleine bloedworm. Dit is momenteel de meest voorkomende en de meest bedreigende worm bij paarden.

Lees meer »